Gurkmeja är hälsobomben på allt fler rekreationsgårdar

211-6-1-gurkmeja-halsobomb

Den lilla gula roten har blivit en av de mest populära kryddorna på länge. För bara några år sedan kunde du nästan inte få tag på gurkmeja i butiken. Idag har du organiska alternativ som är både sunda och rimliga i pris. Fast egentligen så har de flesta redan använt den, utan att veta om det. Gurkmeja är ju det som gör curryn gul.

Idag är gurkmeja populär inte bara för sin vackra färg. Framför allt så använder folk den för att bota olika åkommor eller som ett naturligt hälsotillskott. Den är faktiskt bra för en hel del saker, speciellt om du väljer att köpa de naturliga varianterna.

Vad är gurkmeja?

Egentligen så hör gurkmejan till samma familj som ingefäran. Den har en kraftig rot och är flerårig. Rotens färg kan variera något men är alltid vackert gul eller orange. Roten kokas, för att sedan torkas och malas till det gula pulvret som alla nu känner igen. Den sägs bota både det ena och det andra och har länge använts inom österländsk medicin. Bland annat är den bra för huden.  Hos butiken Grön Gåva hittar du organisk hud- och ansiktsvård som fungerar för alla hudtyper.

Bara det att maten blir så vacker kan vara en anledning till att använda gurkmeja. Du äter med både ögon och mun, och allt smakar så mycket bättre när det är estetiskt tilltalande. Att den sedan har stora hälsofördelar är bara ytterligare en anledning att använda gurkmejan. Smaken kan vara lite torr och stark, men om du blandar ut den med mat eller dryck så blir den genast mycket godare.

Fördelar med gurkmeja

En av de främsta orsakerna till att gurkmeja blivit så populärt är dess antiinflammatoriska egenskaper. Tusentals studier har alla visat att den innehåller höga halter av antioxidanter. Flera gånger starkare än de flesta vitaminer, och därför något du bör se närmare på. samtidigt så reagerar den tillsammans med andra vitaminer och förstärker därmed effekten. Gurkmeja rot är en populär produkt i hälsokostbutiker.

Bland annat så tar gurkmejan bort plack i hjärnan och minskar risken för Alzheimers. Den förhindrar också bildningen av blodkärl i tumörer, vilket gör att de inte sprids. Ett tips är att inta den tillsammans med svartpeppar för att öka upptaget i kroppen. Så gurkmeja tillsammans med olika vitaminer samt peppar kan hjälpa dig mot en rad stora och små sjukdomar.

211-6-2-gurkmeja-antiinflammatorisk-nyttig

Hur du använder gurkmejan

Det rekommenderas att inta cirka en matsked av gurkmeja varje dag. Gärna lite till men detta är et minimum. En del äter roten direkt, men det är inte alla som tycker om det. Istället kan du göra i ordning den så kallade guldmjölken. Ta helst en alternativ mjölk, som de gjorda på mandel eller kokos. Bland ut gurkmejan direkt i mjölken och drick det. Många blandar i frukt och frön och gör en smoothie, det viktiga är ju att få i sig allt det nyttiga.

Men gurkmejan blir inte heller förstörd av att upphettas. Du kan alltså få med dig alla fördelarna även när du lagar mat med kryddan. Lite pulver i vattnet när du kokar ris, en halv tesked i woken, eller varför inte en gul kycklinggryta? Det finns många goda och enkla recept där gurkmejan ingår. Du kan gå hit för att köpa ekologisk gurkmeja pulver.

Allt fler rekreationsgårdar satsar på gurkmeja

Den gula bomben har den ofta kallats, och det ligger en hel del sanning i det uttrycket. För den effekt som många upplevt efter bara en kort tids användande är helt fantastiskt. Bland annat har den visat sig fungera bra för de som lider av sura uppstötningar. Istället för att ta starka mediciner kan det räcka med en matsked av en liten gul rot. Bra mycket sundare, och som förstör kroppen mindre. Gurkmeja ger starka ben. Läs mer om hur på den här sidan i nättidningen Nyheter24.

Gurkmejan har en utrensande och stärkande effekt, bland annat på levern. Därför används den gärna av de som helt enkelt måste ta olika läkemedel. Men ibland så kan du dra ner på traditionella tabletter tack vare den effekt som gurkmejan har. En del har helt och hållet blivit av med sin ledvärk, till exempel, eller i alla fall minskat smärtorna från reumatismen. Den har också varit till hjälp vid viktminskning eftersom den minskar blodflödet till fettcellerna.

211-6-3-gurkmeja-supernyttig-tillskott-bota-sjukdomar

Det är alltså inte så konstigt att gurkmejan finns med på menyn hos rekreationsgårdarna. Den har sin givna plats, ungefär som vitlöken haft i så många år. Som med allt annat så måste du pröva dig fram, och det allra bästa är att göra detta under kontrollerade förhållanden. Gurkmeja är en illgul hälsobomb. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet.

Gurkmejan i det dagliga livet

Det är alltså viktigt att inkludera gurkmejan i din dagliga rutin. Om du inte redan äter en sund kost och motionerar regelbundet så är det dags att komma igång nu. Planera dina måltider och se till att gurkmejan är en del av det. Många börjar dagen med en yoghurt eller smoothie som är full av gurkmeja. Eller i alla fall en del av den matsked som du bör inta varje dag.

Om du tycker om att laga mat kan det vara lättare att få med sig den dagliga dosen i kosten. Tveka inte att pröva på nya sätt att laga till gamla hederliga rätter. Gurkmejan kan göra dem mer intressanta och exotiska. Samtidigt som du får i dig all den antiinflammatoriska godheten som den innehåller. Antioxidanterna som helt enkelt flödar över i denna lilla gula rot.

Glöm inte att ta svartpeppar tillsammans med gurkmejan, för att förhöja effekten. Många vitaminer och tillskott fungerar allra bäst när de kombineras. Ta reda på vad du behöver för just dina problem, och satsa sedan på dessa. Eller om det bara är för din allmänna hälsa så kan det räcka med gurkmeja för tillfället. Ofta så är det dock bra att kombinera för att förebygga olika sorters åkommor. Speciellt viktigt ju äldre du blir.

Den gula bomben har exploderat

Gurkmejan är här för att stanna, det finns inget tvivel om det. Allt fler upptäcker de stora fördelarna som kommer med ett regelbundet intag av den gula bomben. En fördel med gurkmeja är att den inte är farlig om du skulle ta för mycket. Så om du tycker om den kan du satsa helhjärtat på den. Som med alla andra kryddor och tillskott bör du alltid kontrollera med din läkare, det kan finnas orsaker till att ta det lite lugnare med den gula kryddan.

Många av de vanligaste sjukdomarna och problemen som folk har idag härrör från inflammationer i kroppen. Så om du kan komma till rätta med dessa, med hjälp av gurkmejan, så har du löst en hel del saker. Därför används gurkmejan ofta på rekreationsgårdar och hälsocenter. Det behövs inte alls så mycket av kryddan för att effekten ska bli stor.

En väl balanserad kost med de rätta tillskotten och vitaminerna är grunden för god hälsa. Du kan göra mycket med vad du äter, och verkligen påverka balansen i din kropp. Gurkmeja är en av de kryddor som har visat sig vara en riktig liten bomb, och som kan bota en rad med sjukdomar. Den är också bra att ta i förebyggande syfte. En liten matsked, varje dag.