Så här börjar du jaga

I Sverige finns det väldigt många jägare och det är inte så konstigt. Vi har så många olika sorters vilt och utspridda, djupa skogar där jaktförutsättningarna ligger på topp. Om du vill vara en aktiv del av Sveriges jaktgemenskap så måste du först klara av en jägarexamen. Du får självklart vara med på jakt även utan en jägarexamen, men du får inte använda några jaktvapen.

Du kan ta fyra prov

För att få en komplett jägarexamen måste du ta ett prov. Det finns fyra olika prov du kan ta, där tre är praktiska: hagelgevär, grundprov för kulgevär och högviltprovet för kulgevär. Det fjärde provet är teoretiskt. Vill du bara använda ett hagelgevär räcker det att göra hagelgevärsprovet och teoriprovet.

Du behöver inte ta en kurs för att få göra provet, utan du kan bara göra själva provet. Om du vill studera inför provet kan du göra det genom jägareförbundets nätbaserade utbildning, e-jakt. Du kan även köpa alla böcker du behöver på deras hemsida. Om du hellre går en kurs så finns det flera olika kurser att välja mellan. Du kan till exempel gå en intensivkurs eller vanlig kurs.

Förbered dig även genom att öva på att skjuta på skyttebanor om du har möjlighet till det. Om du studerar på en fysisk kurs kan det ingå i kursen.

Att köpa ett jaktvapen och ge sig ut på jakt

Om du har genomfört en komplett jägarexamen har du fått behörighet för alla vapentyper i Sverige som får användas för att jaga. Du kan till exempel använda en Beretta BRX1 som är ett mycket populärt kulvapen. Genom att klara av en jägarexamen har du bevisat att du kan hantera vapen på ett säkert sätt, samt har kunskaper inom jakt, friluftsliv, svenska djurarter, viltvård och andra relevanta ämnen.

Alla som klarar av de fysiska delarna och provet får ta jägarexamen, men det betyder inte att du automatiskt får hantera vapen. När du köper ett jägarvapen måste du ansöka om licens för just det vapnet hos polisen. Sen måste du köpa ett jaktkort och rätten att jaga på ett särskilt markområde. Det kallas för jakträtt.