Press ESC to close

De bästa tipsen för ditt värdeskåp

1533-1

Alla vill skydda sina värdesaker på bästa sätt. Om du förvarar många värdesaker i ditt hem är det nästan ett måste att ha ett värdeskåp. Är du företagare är det dessutom en skyldighet i många fall att skydda saker som tillhör dina kunder. 

Det finns ingen brist på utbud av säkerhetsskåp och dylikt. Vissa är till och med konstruerade för att klara en brand. Ett första lämpligt steg är att gå igenom marknaden för att få en prisuppfattning. Du kan därefter göra en bedömning för hur mycket du är redo att spendera. Det finns många bra butikskassor och säkerhetsskåp som både är billiga och välkonstruerade.

Varför ska du ha ett värdeskåp?

En huvudanledning är bankernas nya policy gällande bankfack. Detta inkluderar bland annat en intention om att göra sig av med förvaringsverksamheten. Det finns i vilket fall kontinuerliga kostnader förknippade med att förvara saker hos banken. Att investera i ett värdeskåp är däremot en engångskostnad.

  • Du kan köpa ett skåp som passar dina behov. Har du mycket värdesaker kan du med enkelhet köpa en större modell. Väljer du att ha sakerna på banken måste du begränsa vilka värdesaker du vill förvara där, såvida du inte är redo att betala en dyrare månadsavgift.
  • Som vi redan har nämnt är många skåp konstruerade för att klara bränder. Detta innebär i praktiken att du inte behöver uppskatta värdet på exempelvis smycken. Har du haft en brand hemma måste du i vilket fall kontakta ditt försäkringsbolag för att täcka brandens kostnader. Genom att ha skyddat dina värdesaker behöver du inte åberopa ersättning för detta. Du behöver således inte bekymra dig över kvitton och certifikat som kan styrka värdet för dina smycken.
  • Ett skåp kan även monteras mot väggen. Det krävs då i regel en hel del kunskap för att bryta loss skåpet på en relativt kort tid. Detta fungerar även som ett skydd mot brottslighet. Om du har ett inbrott är det osannolikt att tjuvarna ska ha tid för att ta med sig ditt skåp.
  • Pengar är en sällan citerad anledning till att ha ett värdeskåp. Tänk istället på många av de saker som kanske inte är så dyra, men som skulle skapa stora problem ifall de försvann. Som exempel kan vi ta din dator. Vi tenderar att förvara en hel del saker i våra datorer. Att förlora datorn är ofta förknippat med en hel del merarbete.

Nya förvaringstrender

1533-2

Ny Teknik rapporterar i en artikel om att vissa tycker att man ska släppa kraven på kassaregister. Pengar var tidigare något som många människor ville förvara säkert. Idag ser situationen annorlunda ut även inom handeln. Det var för cirka 9 år sedan som en ny lag infördes. Lagen stipulerar att alla företag måste kunna registrera sin dagliga kassaaktivitet på ett korrekt sätt.

Problemet är att vi går mot ett helt kontantlöst samhälle. Vi vill för det mesta handla utan pengar. Vi vill även i regel handla på nätet. Den relativt nya lagen har med andra ord redan till en vis del gått ur tiden. Den reglerar nämligen endast hur vi handlar i detaljhandeln med kontanter.

En ny lösning på detta ska vara ytterligare en lag för den handel som sker på nätet. Detta skapar dock stora problem för företag. Den nya lagen kan potentiellt sett skapa ännu större kostnader för företagens kontanthantering. Detta inkluderar givetvis också förvaringsproblematiken. Allt det här sker nämligen i en tid när många företag försöka kommer ifrån kontanthanteringen.

Andra förvaringsmöjligheter

Är du inte redo att investera i ett värdeskåp? Nyheter24 skriver i denna artikel om flygvärdinnans tips för värdeskåpet. Faktum är att det finns flera andra smarta förvaringslösningar i ditt hem.

  • Många saker i köket kan användas till att gömma smycken. Du kan exempelvis ta en gammal burk med torrt livsmedel. Du kan sedan lägga i exempelvis ringar eller örhängen i mitten av burken. Detta brukar inte vara ett särskilt svårt projekt att genomföra om burken innehåller torra bönor eller dylikt.
  • Har du barn? Du kan med enkelhet använda gamla gosedjur som gömställen. Du skulle bland annat kunna skära ut en bit av en nalle. Du kan sedan föra in det du vill gömma för att slutligen sy igen hålet med lite diskret tråd. 
  • Ofta har vi böcker i hemmet som vi redan har läst, eller som vi aldrig avser läsa. Du kan skarva ut några sidor från bokens insida. Du kan sedan förvara smycken eller dylikt inuti i boken. Du skulle även kunna limma fast sidorna i varandra. 
  • Ditt kök och dess utrustning har flera goda gömställen. Det finns säkerligen ett antal kastruller eller dylikt som du inte använder. Om du lägger dessa längst in i skåpet kan du sedan förvara värdesaker i kastrullerna. Sannolikheten är inte allt för stor att tjuvarna ska kolla längst in i skåpet i dina gamla kastruller. 
  • Har du ett vägguttag som inte fungerar? Du skulle kunna sticka in det du vill gömma i hålet. Det enda du behöver göra är att skruva ur uttaget. Var dock försiktig, uttaget kan vara strömförande. Den här varianten kräver också att du inte ska ha problem med skadedjur eller dylikt. 

Ett varningens finger

Alla dessa idéer kan utgöra goda gömställen. Tänk på att inget sätt garanterar att en potentiell tjuv inte ska hitta dina värdesaker. Du bör därför alltid kunna styrka värdet av dina värdesaker inför en eventuell tvist med ditt försäkringsbolag. Att ha ett värdeskåp är ett bättre alternativ ur det här perspektivet, i synnerhet ett värdeskåp som är fastmonterat mot väggen.