Press ESC to close

Ett ljusare hem

Alla behöver ljus av olika slag. Under en stor del av året är det dåligt med dagsljus. En molnig dag på vintern känns det som natt. På sommaren är det tvärtom, då försöker många stänga ute det starka ljuset för att kunna sova. Men oavsett om det är sommar eller vinter så behöver du alltid lampor. De ger dig det där lilla extra. Lyser upp i alla hörn och vrån, kompletterar eller ersätter dagsljuset på ett aktivt sätt.

Samtidigt så är ju lampor också en del av din inredning. De är snygga att se på vare sig de är tända eller inte. Ibland är de fokus i rummet, kanske det första du ser när du kommer in i ett rum. Andra gånger är de diskreta men ändå ovärderliga. Helt klart är lampor en viktig sak att satsa på.

Låt det bli ljust

Var ska du då sätta upp dina lampor? Hur många behöver du för varje rum? Svaret är att det beror på vad du ska göra där. Men för det mesta behöver du nog lite fler än du tror. En lampa är ju inte den andra lik och de ger alla ett speciellt ljus. Därför är det bra med lite olika sorter, även med en variation av styrka på glödlamporna. En fönsterlampa sitter alltid rätt.

Taklampor, spotlights, bordslampa, vägglampa, fönsterlampa, listan är lång över olika sorters lampor. Tänk på hur du använder ett visst rum. För det mesta gör folk flera olika saker, i ett och samma rum. I vardagsrummet umgås du med vänner, ser på TV, stryker kläder och gör gymnastik. En inte allt för ovanlig situation i de flesta hem. Vilket belyser vikten av bra lampor. I Expressen kan du läsa och se hur lampor kompletterar ett härligt renoveringsobjekt.

bel

Hur du väljer lampa

Det första du måste se på är hur mycket ljus en lampa ger ifrån sig. Till viss del beror det på glödlampan, men även på skärmens utformning och vilken sorts lampa det är. Var lampan ska sitta är något som påverkar valet. Du får inte samma ljus från en taklampa som från en golvlampa, även om de båda två är ganska höga. En del gör sina egna lampor, men de flesta föredrar att köpa nytt.

Lampan ska passa ihop med möblerna. Eller tvärtom, ifall du väljer lampan först. Men ofta kan du passa ihop lampor med möbler och textiler. Alla har ju sin egen stil, och även lampor kommer i en mängd olika modeller. Både storlek och form på lampan, samt färger eller mönster, kan ge dig det där lilla extra.

Så tänk gärna igenom dina ljuskällor och försök skapa en harmoni. Ljus är alltid välkommet, det ger en atmosfär som är trivsam och inbjudande. Samtidigt så hjälper lamporna dig att se vad du ska göra, speciellt på vintern eller när det är mörkt. Här har du chansen att inreda med något som är både praktiskt och snyggt. En kombination som går igen i varje rum.